zaterdag 10 mei 2014

Religie, zingeving en levensbeschouwing




Hallo en welkom iedereen op mijn blog over Religie, zingeving en levensbeschouwing.

Via deze blog, leer je mij beter kennen. Leer je hoe ik over bepaalde waarden en normen denk. Wat ik versta onder geloof en van wie en/of wat ik geluk worden.

De dood is heel vaak een onderwerp die men probeert te mijden, maar toch sta ik hier even bij stil.

In het onderdeel mens en natuur, vind je mijn ecologische voetafdruk en mijn werkpunten. Misschien kan dit een aanzet zijn om ook hieraan mee te werken.

Laat gerust tips en opmerkingen achter. We kunnen er allemaal van leren.




Mens en natuur

Mens en natuur



Hoe groen ben ik?

Ik ben zeker nog geen groene doener, maar eerder een geremde hoper. Voor onze toekomst en zeker deze van onze (klein)kinderen vind ik het belangrijk om me meer en meer te gaan profileren als een groene doener. 


Zo hebben mijn echtgenoot en ik zes jaar geleden er bewust voor gekozen om slechts één auto te hebben in plaats van twee. Toen we beslisten om over te gaan tot het kopen van een woning, hebben we er bewust voor gekozen om te verbouwen in plaats van te bouwen. Deze verbouwingen doen we ook zo energiezuinig mogelijk. Zo hebben we alle muren en vloeren, maar ook het dak voldoende geïsoleerd. We kozen voor inductie in plaats van koken op aardgas.We plaatsen dubbele beglazing en werken met een warmtepompboiler.


Toch neem ik veel nog van zelfsprekend. WERKPUNTEN!!!



  • Zo neem ik heel vaak de auto voor klein afstand. --> meer de fiets nemen want het zorgt voor rust en ontspanning en is beter voor de natuur en de gezondheid/conditie. Ook op vakantie fietsen meenemen.
  • Laat ik facturen nog te vaak met de post afleveren in plaats van via mail. 
  • En denk ik dat we dagelijks ons vlees of vis nodig hebben. --> woensdag en zaterdag zouden vegi-dag moeten worden bij ons thuis. 
  • Overschakelen naar een energieleveranciers die echte groene elektriciteit aanbiedt.
  • Toestellen niet in stand-by plaatsen, maar volledig uit doen.
  • Zaterdag = boerenmarkt: verse groenten en fruit kopen. Dit gebeurt zeker al meer dan vroeger, maar kan ik reduceren naar 0% diepvries en conserven.
  • Zondag = restjesdag: minder eten weggooien en verkwitsen kan ook alleen maar de natuur ten goede komen. 


Ik deed de berekening van mijn ecologische voetafdruk en keek wat ik kon verbeteren. En jij???

bereken jouw ecologische voetafdruk

mijn huidige voetafdruk


Wat als ik rekening hou met de gegeven tips


Ik ben echt wel geschrokken van mijn ecologische voetafdruk. Ik scoor misschien wel beter dan de gemiddelde Belg, maar toch vind ik van mezelf dat er nog heel veel verbetering is. Ik zal in de toekomst er echt werk van maken van mijn werkpunten. 


Ik deed de weggooitest, en jij???

doe de weggooitest


Uitslag
Waarschijnlijk gooit u meer voedsel weg dan u denkt! Op basis van deze test scoort u gemiddeld op voedselverspilling. Jaarlijks gooit u bijna 50 kilo goed voedsel in de afvalbak. Dit komt overeen met wat we gemiddeld in Nederland weggooien. Dat kost ruim 150 euro per jaar. Voedselverspilling is een vorm van energieverspilling. Voordat een maaltijd bij u op tafel staat, hebben de ingrediënten vaak al een lange weg afgelegd. Producten worden geteeld, vervoerd, bewerkt en verpakt. Dit kost allemaal energie. Als u een bruikbaar product uiteindelijk weggooit, is dat allemaal voor niets geweest. Weggooien is zonde, want eten is om op te eten! 
Voedselverspilling kent vele kanten. Let bijvoorbeeld tijdens het koken op dat u niet meer kookt dan de eters op kunnen. Twijfelt u of een maaltijd genoeg zal zijn, maak dan wat extra van iets dat u kunt bewaren en de volgende dag op kunt eten. Om goed inzicht te krijgen in hoeveel u weggooit, raden wij u aan het Invulformulier Voedselverspilling te downloaden. Hierop houdt u twee weken bij wat u aan eten weggooit, vervolgens rekenen wij voor u uit hoeveel kilo dit op jaarbasis is.












mens en lijden

Mens en lijden

Girls in Hawaii - Misses
There is always the sound,
Are you hearing it too
How it's weird living inside the town.
Empty days without you.

There is always a fall
But it happened too soon.
How can I see the living all around,
When I struggle with you

There is always a clock
Gods beyond, by the curve
What's the point to give in
To desperation? to desperation...

Youth in the sun drowned in broken seas
Cruising the summer sands
Despite all the bruises coming from the side
You'll always be young and amused (and amused)

I miss you...




Elli Goulding - How long will I love you

How long will I love you?
As long as stars are above you,
And longer if I can

How long will I need you?
As long as the seasons need to
Follow their plan

How long will I be with you?
As long as the sea is bound to
Wash upon the sand

How long will I want you?
As long as you want me to,
And longer by far

How long will I hold you?
As long as your father told you,
As long as you can

How long will I give to you?
As long as I live through you,
However long you say

How long will I love you?
As long as stars are above you,
And longer if I may

We're all traveling through time together
Every day of our lives
All we can do is do our best
To relish this remarkable ride



Op paasmaandag bezochten mijn echtgenoot, mijn dochter en ik het In Flanders Fields museum te Ieper, gevolgd door een bezoek aan het Passchendaele Memorial Museum te Zonnebeke. Op het einde van de dag hielden we halt bij het Tyne Cot Cemetry. De grootste militaire begraafplaats op het vaste continent. Deze bezoeken deden ons stilstaan bij het leed die zowel militairen van ALLE nationaliteiten moesten doorstaan, evenals de gewone burgers. 

In het  In Flanders Fields krijg je als bezoeker een Poppy-armband die een leidraad vormt door het museumbezoek. Je kan inloggen met deze armband en zo op het einde van jouw bezoek ontdekken hoeveel personen er tijdens de Eerste Wereldoorlog met eenzelfde familienaam omkwamen. Voor mijn familienaam DUPONT waren dit 68 personen. En 18 personen met de familienaam als mijn echtgenoot en dochter (DECONINCK).

De dood


Als ik heel eerlijk ben tegenover mezelf, moet ik toegeven dat ik wel bang ben voor de dood. Niet alleen om mijn dood, maar om de dood van mijn geliefden zoals gezin, familie, vrienden, kennissen,... Als van kinds af werd ik spijtig genoeg al met de dood geconfronteerd. De dood van mijn grootvader en grootoom. In mijn tienerjaren zag ik hoe veel van mijn vrienden het leven lieten. Sommigen kozen er bewust voor omdat ze geen uitweg meer zagen. Andere lieten het leven in een verkeersongeval of stierven aan een ziekte. Ik zag vrienden hun ouders op jonge leeftijd begraven en hoe anderen dan weer afscheid moesten nemen van hun (pasgeboren) kind. Met ouder worden dacht ik dat afscheid nemen gemakkelijker zou gaan, dat ik het op één of andere manier telkens wel een plaats zou kunnen geven. Maar niets is minder waar. Elke keer weer opnieuw voel ik echt pijn in het hart. Of het nu gaat om een grootouder of een jong persoon. Het zijn mensen die je graag ziet waarvan je afscheid moet nemen. Ik hou er dan ook niet van als iemand vraagt: 'en hoe oud was die persoon? Och, dan heeft die persoon toch een mooi leven gehad. ' of 'Oei hij was ziek, dan is het misschien beter dat hij niet heeft moeten afzien.' Op dat moment wil je dit niet horen, maar wil je getroost worden. Wil je merken dat mensen er voor je zijn, ook al zeggen ze niks.

Ik geloof niet in de hemel en de hel, maar teveel vrienden zag ik sterven. Ik wil dan ook niet geloven dat éénmaal ze er niet meer zijn, alles voorbij is. Ik geloof dat zij op de één of andere manier of verder helpen. Ons een duwtje in de rug geven waar nodig. Ons bijstaan in moeilijke momenten.

Lijden

Lijden kan verschillende vormen aannemen. Je kan ziek worden en enorm veel pijn lijden. Je kan lijden onder het verlies van een geliefde, vriend of kennis,... Wanneer ik lijdt onder iets vind ik enorm veel troost bij mijn geliefden. Ik vind troost in erover praten. Ik probeer dan ook vooral te luisteren naar anderen als zij met lijden te maken krijgen. Als zij er niet over willen praten, dan probeer ik er gewoon te zijn voor hen. Door bijvoorbeeld de uitvaartplechtigheid bij te wonen, hen te helpen in hun huishouden of even op te passen bij hun kinderen. Weten dat er mensen zijn die met je meeleven, je pijn aanvoelen, is voor mij altijd een grote deugd. Weten dat je er op moeilijke moment niet alleen voor staat.

Bij het lijden van mensen die een natuurramp meemaakten, probeer ik te helpen waar ik kan. Door bijvoorbeeld bij te dragen in opgerichte fondsen zoals het kinderkankerfonds, de 1212-acties, Music for Life en Kom op tegen Kanker. Alle kleine beetjes helpen. Want momenteel kan ik me niet ten volle engageren voor een goed doel dus probeer ik door financiële bijdragen te helpen of door brieven te schrijven voor Amnesty International.


Dit deed ik vroeger in de middelbare school en pikte ik kort geleden terug op. Want ook onschuldige gevangenen lijden.


Oude kledij gaat bij mij altijd in de voorziene containers en kleren waar mijn dochter is uitgegroeid, worden meegegeven aan mijn moeder. Ze komt als zelfstandige vroedvrouw ook in contact met ouders die het minder of niet breed hebben. Zij vragen er niet om, maar het krijgen van kleertjes doet hun deugd, zegt mijn moeder.






dinsdag 6 mei 2014

Mens en medemens

 In het onderdeel mens en medemens wil ik jullie meegeven welke waarden en normen voor mij belangrijk zijn in het aangaan van relaties met anderen en welke ik wil meegeven aan mijn dochter en/of toekomstige leerlingen.


http://diversityrules.typepad.com/.a/6a01053625d752970c0111686874c5970c-pi - geraadpleegd op 6 mei 2014

Respect is voor mij een heel belangrijke waarde om mee te geven aan mijn dochter en toekomstige leerlingen. Ze moeten leren om respect te hebben voor zichzelf en anderen. Elkaar doelbewust kwetsen en pesten kan bij mij niet door de beugel. Met opzet iemands eigendom of materiaal beschadigen, kan ook niet. voor mij is dit ook respect hebben voor anderen en hun bezittingen.

Bovenstaande afbeelding is heel toepasselijk. Het toont dat respect op vele aspecten en zaken steunt en berust. Dus niet alleen op de persoon op zich maar ook in hetgeen die persoon doet, waarin hij gelooft,... 'Respect hebben' wil niet zeggen dat je met alles akkoord moet gaan en alles goed of slecht vinden wat de ander doet of denkt. Maar je moet er wel respect voor hebben.Respect zorgt er voor mij dan ook voor dat we veel opener tegenover elkaar staan en veel verdraagzamer met elkaar kunnen omgaan.

Via de website http://www.123test.nl/persoonlijke-waarden-test/index.php deed ik de test over mijn persoonlijke waarden. De toplijst van mijn persoonlijke waarden is:

  1. Respect
  2. Familie
  3. Vriendschap
  4. Verbondenheid









mens en zingeving



Mens en zingeving


Waar kom ik vandaan?
Waar ga ik heen?
Hoe geloof ik in God, de Vader, de Zoon en de Heilige Geest?

Waar geloof ik werkelijk in?



In wie geloof ik?

Zelf geloof ik niet in God, de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Ik geloof vooral in de Mens. Het zijn de mensen die me heel nauw aan het hart liggen, die zin geven aan mijn leven. Zij maken me gelukkig en geven me een reden om te leven en om te genieten. 

Teveel jonge mensen, onschuldige mensen zag ik gaan. Telkens weer het verdriet van familie en vrienden. En dan heb ik het nog niet over het dagelijkse leed die we te zien krijgen op televisie. Kan er dan wel een God bestaan? 

Toch moet ik eerlijk zijn tegenover mezelf. Ik kan niet zeggen dat ik in 'niks' geloof. Ik wil niet leven met de gedachten dat familieleden, vrienden en kennissen zomaar het leven lieten. Dat zij er niet meer zijn. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat al hun zielen verder leven en over ons waken. Bij minder gelukkige momenten, kijk ik dan ook 's avonds eens naar de sterren en maak ik een praatje met mijn geliefd overledenen.

Maar als ik me dan toch een geloof moet opplakken, ga ik nog steeds voor het Christendom. Mijn echtgenoot en ik zijn gehuwd voor de kerk en legde heel respectvol onze huwelijksgeloften af. We kozen er dan ook heel bewust voor onze dochter te dopen. Als zij later groot is, kan zij haar eigen keuze maken in haar geloof. Wat dit ook moge worden, we steunen haar in haar keuze.

Betekenis van het woord geloof?

Voor mij is geloven niet echt gericht op een godsdienst, maar wel in de mensheid. Ik wil blijven geloven dat in ieder mens is goeds schuilt. Dat alles gebeurt met een bepaalde redenen. Iedereen verdient een tweede kans.


Individuele PKG-schaal

Individueel resultaat


External Critique : 2
Relativism : 4
Second Naiveté : 3
Orthodoxy : 2
http://thomas.theo.kuleuven.be/algemeen/pkg/ - geraadpleegd op 6 mei 2014


External Critique (letterlijk ongeloof) 2 : ik geloof dat alles om een reden gebeurt, maar daar heeft God geen invloed op gehad, alleen de mens en zijn doen en laten. Ik geloof in de wetenschap en het kunnen van de mens.

Relativism (symbolisch ongeloof) 4: ik wil me inderdaad niet binden aan een geloof en wat wel en niet kan volgens dat geloof. Ik hou met liever aan de wetten, regels, normen en waarden die de maatschappij me oplegt.

Second naivete (symbolisch geloof) 3: 
Het enig waar ik me kan in vinden van Bijbelse tekst zijn de Tien Geboden, alle andere teksten hebben een boodschap maar moet je niet letterlijk opvatten. Geloven in God is dan ook niet nodig of nuttig, maar het kan zinvol zijn voor anderen.                  


Orthodoxy (letterlijk geloof) 2: Ik hou me inderdaad niet echt bezig met religie. Ik geloof vooral in de mens en zijn kunnen. Jezus, Maria, Jozef,... ze hebben volgens mij wel bestaan, maar ik kan me eerder vinden in de theorie gelezen in het boek Da Vinci Code van Dan Brown. Laat Jezus gewoon mens zijn zonder al de mirakels. Laat mensen hopen op genezing door artsen en niet door geloof in God en Moeder Maria. Laat hen geloven in artsen.


Om mijn PKG-schaal iets te verduidelijken kunnen jullie volgend interview beluisteren. In dit interview werd afgenomen met Joël de Ceulaer, acteur van het boek 'Homo Sapiens - gesprekken over de mens en de zin van het leven'



Ik kan me volledig vinden in zijn stellingen dat het leven iets is om te doen en er zich geen vragen bij te stellen. Het leven draait voor mijn niet om de mooiste keuze te maken maar om de juiste keuze te maken. Verander wat je niet kunt accepteren en accepteer wat je niet kunt veranderen. Sta niet stil bij het verleden, maar kijk naar vandaag en wat de toekomst je kan brengen. Als ongelovige zegt Joël de Ceulaer dat het leven dan ook volledig zinloos is. Voor mij is dat niet het geval. Het leven is niet zinloos, maar ook niet zinvol zoals gelovigen dit zinvol vinden. Namelijk ter voorbereiding op het leven na de dood. Voor mij is het leven zinvol om onze familie, vrienden en kennissen bij te staan. Te helpen waar we kunnen en vooral om te genieten van elkaar.

Een eigen wereldbeeld hebben is van groot belang. Niet een wereldbeeld die een geloof ons oplegt. Er moet niet op alles een antwoord gegeven kunnen worden. Niet alles moet verklaarbaar zijn. 

Zijn stelling 'God mogen we niet weggooien' vind ik heel mooi en toepasselijk op mijn visie van wat is geloof. De mens op zich is niet goddelijk, maar als collectief zijn we in staat vooruitgang te boeken en als mensheid ook morele vooruitgang te boeken. Zoals ik eerder al zei, geloof ik in de mens(heid) en dat we in staat zijn wonderbaarlijke dingen te verwezenlijken. Kijk inderdaad maar naar de Rechten van de Mens, maar ook Unicef, Greenpaece, ChildFocus, Children at War,...