zaterdag 10 mei 2014

Mens en natuur

Mens en natuur



Hoe groen ben ik?

Ik ben zeker nog geen groene doener, maar eerder een geremde hoper. Voor onze toekomst en zeker deze van onze (klein)kinderen vind ik het belangrijk om me meer en meer te gaan profileren als een groene doener. 


Zo hebben mijn echtgenoot en ik zes jaar geleden er bewust voor gekozen om slechts één auto te hebben in plaats van twee. Toen we beslisten om over te gaan tot het kopen van een woning, hebben we er bewust voor gekozen om te verbouwen in plaats van te bouwen. Deze verbouwingen doen we ook zo energiezuinig mogelijk. Zo hebben we alle muren en vloeren, maar ook het dak voldoende geïsoleerd. We kozen voor inductie in plaats van koken op aardgas.We plaatsen dubbele beglazing en werken met een warmtepompboiler.


Toch neem ik veel nog van zelfsprekend. WERKPUNTEN!!!



  • Zo neem ik heel vaak de auto voor klein afstand. --> meer de fiets nemen want het zorgt voor rust en ontspanning en is beter voor de natuur en de gezondheid/conditie. Ook op vakantie fietsen meenemen.
  • Laat ik facturen nog te vaak met de post afleveren in plaats van via mail. 
  • En denk ik dat we dagelijks ons vlees of vis nodig hebben. --> woensdag en zaterdag zouden vegi-dag moeten worden bij ons thuis. 
  • Overschakelen naar een energieleveranciers die echte groene elektriciteit aanbiedt.
  • Toestellen niet in stand-by plaatsen, maar volledig uit doen.
  • Zaterdag = boerenmarkt: verse groenten en fruit kopen. Dit gebeurt zeker al meer dan vroeger, maar kan ik reduceren naar 0% diepvries en conserven.
  • Zondag = restjesdag: minder eten weggooien en verkwitsen kan ook alleen maar de natuur ten goede komen. 


Ik deed de berekening van mijn ecologische voetafdruk en keek wat ik kon verbeteren. En jij???

bereken jouw ecologische voetafdruk

mijn huidige voetafdruk


Wat als ik rekening hou met de gegeven tips


Ik ben echt wel geschrokken van mijn ecologische voetafdruk. Ik scoor misschien wel beter dan de gemiddelde Belg, maar toch vind ik van mezelf dat er nog heel veel verbetering is. Ik zal in de toekomst er echt werk van maken van mijn werkpunten. 


Ik deed de weggooitest, en jij???

doe de weggooitest


Uitslag
Waarschijnlijk gooit u meer voedsel weg dan u denkt! Op basis van deze test scoort u gemiddeld op voedselverspilling. Jaarlijks gooit u bijna 50 kilo goed voedsel in de afvalbak. Dit komt overeen met wat we gemiddeld in Nederland weggooien. Dat kost ruim 150 euro per jaar. Voedselverspilling is een vorm van energieverspilling. Voordat een maaltijd bij u op tafel staat, hebben de ingrediënten vaak al een lange weg afgelegd. Producten worden geteeld, vervoerd, bewerkt en verpakt. Dit kost allemaal energie. Als u een bruikbaar product uiteindelijk weggooit, is dat allemaal voor niets geweest. Weggooien is zonde, want eten is om op te eten! 
Voedselverspilling kent vele kanten. Let bijvoorbeeld tijdens het koken op dat u niet meer kookt dan de eters op kunnen. Twijfelt u of een maaltijd genoeg zal zijn, maak dan wat extra van iets dat u kunt bewaren en de volgende dag op kunt eten. Om goed inzicht te krijgen in hoeveel u weggooit, raden wij u aan het Invulformulier Voedselverspilling te downloaden. Hierop houdt u twee weken bij wat u aan eten weggooit, vervolgens rekenen wij voor u uit hoeveel kilo dit op jaarbasis is.












Geen opmerkingen:

Een reactie posten