woensdag 20 augustus 2014

mens en natuur: 'natuur in de wereldreligies'

Mens en natuur: 'natuur in de wereldreligies'

Hoe staan de verschillende godsdiensten tegenover de natuur?

Volgens het Jodendom gaf Jahweh de natuur aan de mens, dus moet de mens er zorgzaam mee om gaan. De mensen mogen de dingen uit de natuur gebruiken om te voorzien in eten of om huizen te bouwen,... Maar de mens mag de natuur niet kapot maken. Doe hij dit wel dan maakt hij Jahweh kapot. Jahweh kan de natuur wel gebruiken om de mensen te straffen. Een voorbeeld van dergelijke straf volgens de joden zijn de 10 plagen die Jahweh over de Egyptenaren lieten komen.



De Koran getuigt dan weer het belang van andere wezens. Alle planten en bomen zingen de eer van Allah en een goede moslim moet zich dan ook verantwoordelijk gedragen voor zijn of haar omgeving. Wie er mee voor zorgt dat andere wezens uitsterven zal in het hiernamaals hiervoor verantwoording moeten afleggen. Volgens de Koran was Mohammed dan ook de eerste stichter van een natuurreservaat. In het reservaat rond Mekka gold een jachtverbod en liet hij wachters toezicht houden.



De Hindoes kennen niet één heilige, maar vele heilige boeken waarin ook de natuur haar plaats krijgt. Vele hindoes geloven in het goddelijke in alle levende wezens en dragen daarom enorm veel zorg voor de natuur. Want volgens sommige hindoes draagt de natuur een eigen ziel. Je mag deze dan ook geen pijn doen. Dit is ook waarom vele hindoes vegetarisch eten. De koe is bij hindoes een heilig dier en mag dus geen kwaad aangedaan 
worden.



Boeddhisten zien de aarde dan weer als een levend wezen met zorgzame eigenschappen. Hun visie: als we samenwerken, is de aarde gezond. Doen we dit niet betekent dit ziekte voor de mens of Moeder Aarde. Volgens boeddhisten zijn wij een onderdeel van de natuur. We moeten ons als mens bewust worden van onze afhankelijkheid van de lucht, de zon, de aarde en de regen. We moeten inzicht hebben in de relatie tussen de mens, planten, dieren en alle andere levende wezens.



Volgens de christen is de natuur dan weer een onderdeel van de schepping van God. Wij als mens werd als laatste geschapen en we kregen de taak mee deze schepping te onderhouden. De natuur is dus ondergeschikt aan de mens en de mens heeft de verantwoordelijkheid over dier en natuur. We mogen dus niet alles vernietigen.



Ieder godsdienst kaart het belang en het hebben van respect tegenover de natuur aan. Ook als niet-gelovige zou je onder ogen moeten zien dat de natuur respectvol behandeld moet worden. Want we zijn als mensen inderdaad afhankelijk van deze natuur. We hebben lucht nodig om te kunnen ademen, dieren en/of planten om te kunnen eten, water om te drinken,..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten